Het maken van een lange reis (nu mag je zelf definiëren wat je lang vindt) vraagt wat meer voorbereiding dan een korte vakantie of stedentrip. Ik heb een twee maanden durende rondreis door Indonesië in het vooruitzicht en daarvoor was de nodige planning wel fijn. Hieronder maak ik voor jou dus een handig overzicht van alle dingen waar je aan moet denken en voor welke keuzes ik ben komen te staan.
Heb je onderstaande zaken al voorbereid? Lees dan de blog ‘Dé ultieme inpaklijst voor jouw backpack + een gratis download’ waarin je alles vind wat je niet mag vergeten als je op reis gaat! En om het makkelijk te maken heb ik een makkelijke download voor je gemaakt die je kunt uitprinten en afvinken, zodat je niks vergeet.
1. je bestemming en de reisduur
Misschien is dit een ontzettende open deur, maar elke reis begint (bij mij tenminste) met het bepalen van de bestemming en de reisduur. De reden dat ik deze twee in één benoem is, omdat ik van mening ben dat deze aspecten onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Sommige bestemmingen vragen nu eenmaal om een langer bezoek dan anderen en je bestemming kan ook afhankelijk zijn van de tijd die je ervoor hebt.
Welk van deze aspecten je het eerst bepaalt is afhankelijk van een aantal dingen. Heb je ruim de tijd? Kies dan eerst voor de bestemming en ga daarna kijken hoeveel tijd je er ongeveer wil besteden. Heb je maar beperkt de tijd, ga dan eerst kijken welke bestemmingen daarbij mogelijk zijn. Wil je juist persé een bepaald land of meerdere landen bezoeken, dan is het belangrijk dat je gaat onderzoeken hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt en of dit haalbaar is.
Heb je echt alle tijd? Dan kan het interessant zijn om een enkeltje te boeken en te kijken wanneer je zin hebt om weer door te reizen of richting huis te keren, al is dat laatste vaak niet wat je wil, toch?
Mijn tips voor de minimale reisduur per ‘soort’ reis – en hou in gedachte: dit is mijn voorkeur, dus geef hier absoluut je eigen draai aan!
- Stedentrip: trek voor een stedentrip altijd minimaal 4 dagen uit. Bij uitzondering kan dit korter zijn, bijvoorbeeld wanneer je er al vaker bent geweest of wanneer het echt een kleinere stad is. In de basis is 4 dagen altijd wel voldoende om de belangrijkste dingen te kunnen zien en doen. Voor de échte wereldsteden, zoals een New York (staat prominent op mijn vision board) trek je uiteraard wel wat meer tijd uit, want go big or go (stay) home, toch?!
- Rondreis: voor een land van gemiddelde grootte – denk aan Thailand, Peru, Zuid-Afrika etc. – zou ik altijd minimaal 3 weken uittrekken. Mijn voorkeur zou gaan naar 4 weken, maar dit is – zeker in loondienst – niet altijd mogelijk. Minimaal 3 weken dus, omdat je vaak een mix wil maken van verschillende activiteiten, maar je wil ook niet volledig uitgeput thuis komen doordat je alleen maar aan het rondrennen bent geweest. Neem ook echt de tijd om te genieten van de plekken die je bezoekt en plan ook hier en daar een rustdag in.
- Strandvakantie: een strandvakantie is in eerste instantie al niet mijn eerste keuze, maar soms kan het heerlijk zijn om even helemaal tot rust te komen en niks te moeten of te willen doen. Vaak hou ik hiervoor een reisduur aan van zo’n 7 tot 10 dagen, afhankelijk van of je écht alleen op het strand gaat liggen of dat je toch een paar kleine uitstapjes wil maken. Ook vind ik het zelf vaak zonde om voor een week ver te vliegen, dus ook dat speelt mee.
- Uitzonderingen: die zijn er natuurlijk ook nog genoeg. Landen als Canada, Australië en de VS kan je natuurlijk nooit volledig zien in 1 vakantie, tenzij je écht alle tijd hebt, maar hier kun je natuurlijk ook keuzes maken in welke delen je wil zien. Vaak is een rondreis van meer dan 4 weken hier wel aan te raden, mede ook, omdat de afstanden vaak erg groot zijn.
2. Backpack of koffers?
Nu je de belangrijkste keuze hebt gemaakt gaan we door naar de volgende: reis je met een backpack of met koffers? Sommige mensen zweren bij hun backpack en willen nooit meer zonder en anderen moeten er niet aan denken. Zelf zit ik hier tussenin. Het liefst prop ik mijn koffers helemaal vol en heb ik zoveel mogelijk opties bij me, maar als het moet zie ik ook zeker het nut in van een backpack. Een rondreis door Indonesië is nu niet heel handig als je constant moet sjouwen me je 30 kilo bagage. En geloof me, ik heb het overwogen. Maar ik zie mezelf nu niet bepaald met die enorme koffer op een scooter rijden en ook de autovrije, uit zand bestaande eilanden zie ik mezelf niet over slepen met die koffer. Dus gaat de backpack mee en accepteren we het feit dat iedere middag en avond een nieuwe outfit er niet in zit deze keer.
Mocht je dus net als ik twijfelen tussen een koffer en backpack, vraag je dan het volgende af: is mijn bestemming en/of reisroute koffervriendelijk? Is het antwoord nee, maak het jezelf dan ook niet te moeilijk en kies voor die backpack!
Wat gaat er in die koffer of backpack? Daarvoor heb ik een handige inpaklijst gemaakt die je kunt aanhouden als leidraad voor jouw reis.
3. Een globale reisroute en planning
Iedereen doet dit op zijn eigen manier. De een plant en boekt alles volledig vooruit en de ander boekt enkel een vliegticket en gaat lekker op de bonnefooi reizen. Ik behoor zelf tot de eerste categorie, al zou ik graag zo relaxed willen zijn als alle mensen die dit volledig los durven te laten.
Story time: voor onze reis naar Indonesië riep ik in eerste instantie heel stoer dat we alleen de vliegtickets en het eerste hotel zouden boeken, maar dit is een beetje uit de hand gelopen en nu staat alles al vast. We wilden namelijk een boottour boeken op de Komodo eilanden en aangezien dit bij de touroperator waar wij het wilden boeken alleen in het weekend kon moesten we dit wel vooraf vastleggen. Ook de binnenlandse vlucht naar Flores wilden we daardoor al graag vastleggen. Dus besloten we: we boeken alles tot aan die trip en daarna laten we het volledig los. Maar toen werden we bang gemaakt door TikTok video’s van mensen die in het hoogseizoen reizen naar populaire gezinsbestemmingen, zoals Thailand en Indonesië, en geen fatsoenlijk hotel konden vinden doordat alles vol geboekt zat. And now we’re here. Alles geboekt dus en ik moet zeggen dat het me stiekem erg veel rust geeft. Annuleren of veranderen kan altijd nog.
Zelf ben ik een enorme controlfreak en ik heb door de jaren heen geleerd dat het oké is om je daar niet tegen te verzetten. Ik vind het prettig om precies te weten wat ik kan verwachten, wanneer ik waarheen ga en het liefst nog hoe laat. Dat dat op reis niet altijd mogelijk is is ook een kwestie van accepteren, maar je kunt het jezelf wel meer comfortabel maken door goed voor te bereiden.
Ik maak voor rondreizen dus graag een (globale) reisroute. Vragen die ik mezelf vooraf stel zijn bijvoorbeeld:
- Zijn er activiteiten binnen de reis die alleen op bepaalde dagen of momenten kunnen plaatsvinden?
Dit gold voor ons dus voor de eerder genoemde Komodo boottour en hiermee moet je rekening houden in je reisroute. - Vlieg ik heen en terug op hetzelfde vliegveld of niet?
Voor ons was dit een snelle keuze: nee. Uiteraard hebben we wel eerst gecheckt of dit niet honderden euro’s scheelde, maar vaak valt dit wel mee. We vliegen dus heen naar Jakarta (Java), maar terug vanaf Denpasar (Bali). Zo besparen we onszelf de tijd en het geld om weer helemaal naar Jakarta terug te moeten reizen. - Op welke plek wil ik mijn reis graag eindigen? Wil ik actief eindigen? Of juist relaxed?
Soms heb je zo’n plaats in gedachte waarvan je denkt: dat is de perfecte plek om mijn reis te eindigen. Bijvoorbeeld een heerlijke strandbestemming om ontspannen af te sluiten of juist een hele vermoeiende activiteit waarvan je dan in het vliegtuig kan bijkomen. Kijk zeker of het mogelijk is om het zo te regelen dat je daar eindigt, zelfs als dat met een kleine omweg is. Soms is dat het volledig waard. - Moet ik nog rekening houden met bepaalde klimaten, feestdagen of andere bijzonderheden in één van de landen die ik ga bezoeken?
Deze vraag is uiteraard alleen van toepassing als je over meerdere landen/tijdzones/klimaatzones gaat reizen.
Een lijstje met dingen waar je aan moet denken
Nu we de belangrijkste keuzes hebben behandeld is het tijd om te kijken naar de zaken die je niet moet vergeten, zeker voor een lange of verre reis.
- Vaccinaties en je vaccinatieboekje: veel bestemmingen buiten Europa adviseren verschillende reisvaccinaties, zoals Hepatitis, Gele Koorts of Rabiës. Of je dit wel of niet wil doen is natuurlijk volledig aan jou, maar mocht je dit graag willen is het belangrijk dit op tijd te regelen. Sommige reisvaccinaties moet je meerdere malen herhalen of moet je uiterlijk een X aantal weken voor vertrek krijgen. Alle informatie over de adviezen per land kun je vinden op de website van de GGD. Vergeet ook niet je vaccinatieboekje mee op reis te nemen. Mocht je namelijk ziek worden en in het ziekenhuis komen is het belangrijk voor de artsen om te weten hoe ze moeten handelen.
- Medicatie en je medisch paspoort: gebruik je medicatie? Dan neem je deze uiteraard mee op reis! Maar ook extra medicatie, zoals malariapillen, kun je natuurlijk meenemen. Wel is het handig dat je hiervoor bij je apotheek een medisch paspoort aanvraagt. Dit is niet meer dan een uitdraai van jouw medicatie, maar erg belangrijk voor hetzelfde doeleinde als je vaccinatieboekje. Zo kun je in gevallen van nood snel geholpen worden en weten de artsen welke medicatie jij gebruikt. En waarvoor ik het zelf ook altijd prettig vind: met het medisch paspoort kun je bij de douane aantonen welke medicatie je bij je hebt en dat deze uit zijn gegeven door een erkende arts of apotheek.
- Rijbewijs en je internationaal rijbewijs: ben je van plan om tijdens je reis een voertuig te gaan besturen? Dan is het belangrijk dat je een internationaal rijbewijs bij je hebt. Dit is geen vervanging voor je normale rijbewijs, maar slechts een vertaling ervan, dus neem ze altijd beide mee. Op de website van de ANWB kun je vinden voor welke landen een internationaal rijbewijs wordt aangeraden en welk soort je moet hebben. Het aanvragen ervan doe je in een fysieke winkel van de ANWB en hiervoor heb je je rijbewijs en een recente pasfoto in kleur nodig.
Let op: in veel landen krijg je vaak een zwaardere scooter mee dan dat je eigenlijk met een normaal B-rijbewijs mag besturen. Vaak is dit geen probleem, maar hou er wel rekening mee dat het officieel niet mag en je dus niet verzekerd bent als je een ongeluk krijgt of veroorzaakt. - Visum: voor veel landen heb je een visum nodig. Vaak krijg je richting het einde van je vlucht een documentje uitgereikt van het cabine personeel wat je invult en waarmee je bij het inreizen een visum krijgt. Soms kan je dit ook al vooraf online regelen. Zeker als je langer gaat dan dat het standaard visum voorschrijft is het belangrijk dat je goed uitzoekt hoe je je visum kunt verlengen. Checken of je een visum nodig hebt en hoelang deze geldig is doe je op de website van de Rijksoverheid.
Wij gaan dus twee maanden naar Indonesië, terwijl het standaard visum 30 dagen is. We hebben vooraf al een visum voor 60 dagen aangevraagd via de website van de Indonesische overheid. Verlengen kan ook in het land zelf, maar dit brengt vaak veel gedoe met zich mee. Als het kan raad ik dus aan om het vooraf te regelen. - Paspoort: dat je een paspoort nodig hebt als je buiten Europa reist is vast geen verrassing, maar de geldigheid ervan kan per land verschillen. Sommige landen vragen om een geldigheid van nog minimaal 6 maanden bij het inreizen of 6 maanden ná het vertrek uit het land. Alleen een geldig paspoort is dus niet altijd genoeg! Check dit altijd even goed. Een handige link kan ik hier helaas niet voor vinden, maar een beetje Googlen doet wonderen. Zoek dus naar ‘Geldigheid paspoort land X’ en dan vind je het vaak meteen.
- Reisverzekering: tijdens je reis wil je natuurlijk goed verzekerd zijn. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een kortlopende reisverzekering (die is dan geldig voor de duur van je reis) of voor een doorlopende reisverzekering. Vaak is een doorlopende reisverzekering voordeliger als je langer dan 1 maand op reis gaat of als je meerdere trips naar het buitenland maakt in een jaar. De keuzes voor een reisverzekering zijn bijna oneindig. Er zijn heel veel partijen waar je je kan verzekeren en ook inhoudelijk zijn er ontelbare mogelijkheden. Kies hierin vooral wat voor jou belangrijk is.
Een aantal tips: let goed op dat je werelddekking kiest als je dus buiten Europa reist en ga voor een aanvullende risicodekking als je bijvoorbeeld op wintersport gaat of andere extreme sporten gaat uitoefenen op vakantie. Dit laatste is vaak duurder, omdat er meer risico is op ongevallen, maar wel belangrijk, want die helikoptervlucht van de piste wil je écht niet uit eigen zak moeten betalen. - Bankpassen en Creditcards: ik benoem deze bewust in meervoud, omdat ik altijd aanraad om meerdere opties bij je te hebben. Kaarten kunnen nog wel eens ingeslikt worden bij de ATM’s en op veel plekken kan je alleen met een Creditcard geld opnemen of betalen. Zelf ben ik ook fan van Revolut. Dit is een debit card, waarop je dus eerst geld moet zetten voordat je het kunt uitgeven. Hiermee hou je meer grip op je uitgaven dan bij een Creditcard, maar hij werkt wel op dezelfde manier. Je kunt met een Revolut betalen in heel veel valuta’s, zonder extra kosten en je kunt er ook geld mee opnemen uit een automaat. Je betaalt eenmalig een bedrag voor de kaart (vanaf €7.99) maar verder heb je er geen maandelijkse kosten aan. Dit lijkt bijna een advertentie, maar dat is het (helaas) niet. Gewoon een fan!
Met deze tips gaat het helemaal goedkomen met het regelen van jouw reis! Mocht ik nog iets heel belangrijks vergeten, laat het me dan vooral weten! Heb je een foutje gespot, wil je meer weten of samenwerken? Neem dan contact met mij op.