Een stedentrip Berlijn: wat mag je niet missen in deze hippe metropool?

Berlijn is ongetwijfeld één van de hipste steden in Europa. De rijke historie, het bruisende nachtleven en de oneindige variatie aan gezellige plekken maken deze stad de perfecte locatie voor een stedentrip. En wat je misschien niet direct verwacht bij zo’n grote, internationale hoofdstad: het is er enorm groen! Ben jij benieuwd naar wat Berlijn allemaal te bieden heeft? Ik neem je in deze blog mee langs de belangrijkste en leukste bezienswaardigheden in deze hoofdstad.

Ik begin alvast met één handige tip: zorg voor contant geld. In Berlijn kun je op heel veel plaatsen namelijk alleen met contant geld betalen of wordt het in elk geval erg gewaardeerd. Ook handig omdat hier zoveel marktjes te vinden zijn, waar je natuurlijk sowieso vaak niet kunt pinnen.  

Duik in de historie

Dat Duitsland en met name Berlijn een hele rijke historie heeft hoef ik je denk ik niet te vertellen. Maar door de vele monumenten, musea’s en herdenkplekken die je in Berlijn kunt vinden kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Ik heb er een aantal voor je geselecteerd: 

  • Holocaust herdenkmonument: het monument is – zoals de naam al zegt – ontworpen ter herdenking aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit zo’n 2700 betonblokken variërend in hoogte van 20 centimeter tot 4,5 meter hoog. Als je tussen de betonblokken doorloopt zou je symbolisch gezien het gevoel moeten ervaren wat de Joden hadden: de smalle paadjes, de hoge wanden en de eindeloze gangen geven een gedesoriënteerd gevoel, alsof er geen uitweg is. Je vindt het monument in Berlijn-Mitte tussen Potsdamer Platz en de Brandenburger Tor. Onder het monument vind je overigens ook een tentoonstelling met allerlei informatie over de geschiedenis van de Joden. De entree hiervoor is gratis! Zelf ben ik hier niet in geweest, doordat ik onderstaand museum heb bezocht. 
Holocaust herdenkmonument
  • Joods museum: Op veel plekken vind je alleen informatie over de Joodse geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het Joods museum in Berlijn vind je een tijdlijn van ruim 2000 jaar aan Joodse geschiedenis. Het museum is volledig chronologisch opgebouwd en is erg indrukwekkend, doordat er zó veel geschiedenis te ontdekken is over deze bevolking. Niet alleen is dit museum interessant voor de geschiedenisfanaat, ook wanneer je interesse hebt in architectuur kan je hier je hart ophalen. Het gebouw is namelijk ontworpen door de wereldberoemde architect Daniel Libeskind, die zelf van Pools-Joodse afkomst is. Zowel zijn afkomst als het feit dat zijn ouders overlevers zijn van de Holocaust maakt de connectie van Libeskind met dit museum zo speciaal. 
    In het museum vind je op meerdere plekken speciaal door Libeskind ontworpen leegtes – oftewel ‘voids’ – die elk op hun eigen manier symbool staan voor de leegte die de Holocaust heeft nagelaten in de maatschappij. De meest indrukwekkende en ook de enige die je als bezoeker mag betreden is wat mij betreft de Memory Void. Er liggen hier over zo’n 10.000 stalen gezichten, die allemaal op hun eigen manier wanhoop, angst en verdriet uitdrukken. Het bijzondere is dat je hier overheen mag lopen en het geluid hiervan is zo oorverdovend dat het onvermijdelijk is dat de rillingen over je rug lopen terwijl je recht in de gezichten kijkt die symbool staan voor alle in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden. 
    Het Joods museum vind je in de wijk Berlijn-Kreuzberg. 
Memory Void - Joods Museum Berlijn
Memory Void - Joods Museum
  • Berlijnse Muur: ik denk dat iedereen deze wel kent. In de Koude Oorlog scheidde de Berlijnse Muur ruim 28 jaar Oost- en West-Berlijn van elkaar. De muur moest voorkomen dat mensen uit Oost-Berlijn naar het Westen zouden vluchten en dat er vanuit het Westen goedkoop inkopen gedaan werd in Oost-Berlijn en de goederen mee smokkelden naar het Westen. In november 1989 is de Berlijnse Muur ‘gevallen’ en was Duitsland en daarmee Berlijn weer één. Vandaag de dag zijn er nog op een aantal plekken delen van de Berlijnse Muur te vinden, die je een indruk geven van de manier waarop deze muur voor tweedeling zorgde in de stad. Een aantal van deze plekken zijn Mauerpark en East Side Gallery, maar daarover later meer. 
  • Checkpoint Charlie: deze grenscontrolepost was er één van negen in de tijd van de Berlijnse Muur en werd vernoemd naar de derde letter in het spellingsalfabet van de NAVO, omdat dit de derde controlepost was. Waarom dan enkel deze controlepost vaak benoemd wordt? Dit was de enige post die gebruikt kon worden door diplomaten en overige buitenlanders om Oost-Berlijn te betreden. 
    Na de val van de Berlijnse Muur werd het checkpoint opgeheven en werd er op de plaats van de controlepost een stenen silhouette in het asfalt geplaatst. In 2000 werd een exacte replica van het wachthuisje teruggeplaatst. Je vind Checkpoint Charlie in de wijk Berlijn-Kreuzberg. 
East Side gallery
Berlijnse Muur

Bezoek het mauerpark op zondag

En nu denk je misschien: waarom alleen op zondag? Dat zal ik je vertellen (en laten zien). Het Mauerpark is van maandag t/m zaterdag een gewoon park op de voormalige grens tussen Oost- en West-Berlijn. Op zondag transformeert het park echter tot een soort festivalterrein, waar je een vlooienmarkt, gezellige eetkraampjes, muziek en vooral heel veel locals vindt. Mocht je dus in Berlijn zijn op een zondag, zou ik je zeker aanraden het Mauerpark te bezoeken! Laat je meevoeren in de hippe Berlijnse cultuur met alles wat deze te bieden heeft. Geloof me, je zult je ogen uitkijken met alle vrolijke, uitbundige locals die je hier tegenkomt! 

Hackesche höfe & Heckmann Höfe & Haus schwarzenberg

De bovengenoemde locaties zijn allemaal zogehete ‘hofjes complexen’ ofwel ‘binnenplaatsjes’. Deze hofjes zijn typerend uit de industriële Jugendstil architectuur en je vind hier dus nog veel elementen terug uit die tijd. Na de val van de Berlijnse Muur zijn de hofjes allemaal opgeknapt en gerestaureerd, waarna er vele hippe conceptstores, horecagelegenheden en artist zich hebben gevestigd. Ook vind je in deze hofjes de meest bijzondere street art en waan je je echt in een ander tijdperk. 

Je vind de hofjes in de wijk Berlijn-Mitte, wat het centrum is van Berlijn en waar je ook alle grote winkelketens vindt. Op de Hackescher Markt kan je ook heel leuk eten! Deze plekken zijn dus zeker een aanrader om een middagje rond te struinen en je ogen uit te kijken! 

Eten in Berlijn

Eén van de beste en leukste manieren om een stad te leren kennen is door het eten. Nu heeft Berlijn geen hele typische eigen keuken, mede door de grote verscheidenheid aan nationaliteiten en culturen in de stad. Waar je ook zin in hebt, je zult het vinden in Berlijn. Wat wel écht een Berlijnse specialiteit is, is de curryworst. Nu heb ik daar natuurlijk geen foto van, want toen was hij al in mijn mond verdwenen haha. Maar ik zou je zeker aanraden er een te proberen! Het is niet persé mijn favoriet, maar wel lekker en zeker ook leuk omdat het typisch Duits is. 

Waar ik wel foto’s van heb zijn deze heerlijke pannenkoekjes. Fun fact about me: op vakantie wil ik het liefst áltijd zoet ontbijten met aesthetic pannenkoekjes of een heerlijke smoothiebowl. Dat zit in mijn boujee bloed denk ik. Deze pannenkoekjes at ik bij Zimt & Zucker Kaffeehaus op de Potsdamer Strasse. Vanaf de buitenkant zou je niet meteen denken dat dit heel leuk is, maar het eten is echt top en het ziet er ook écht leuk uit! 

Voor de avonden kijk ik vaak gewoon waar ik neerstrijk, tenzij ik écht bij een speciaal restaurant wil eten. Zo kom je op leuke plekken terecht, zoals dit Aziatische restaurant genaamd The Flying Monkey. Je eet hier heerlijk en ze hebben ook een enorme cocktailkaart, voor als je – net als ik – geen bier lust. 

Oh en voor degene die wél van bier houden: Berlijn is the place to be! Op dit soort plekken baal ik ervan dat ik het niet lust. 

Brandenburger Tor

In de wijk Berlijn-Mitte vind je de Brandenburger Tor, welke gebouwd is ter nagedachtenis aan de Pruisische aanvallen in de Republiek der Nederlanden. Nu staat het bouwwerk symbool voor de Duitse hereniging na de val van de Berlijnse Muur. 

De Brandenburger Tor is één van de meest toeristische plekken van de stad, waardoor het heel druk kan worden. Mocht je de toren dus in alle rust willen bezoeken en fotograferen: ga dan vroeg! 

Als je deze bezienswaardigheid in je planning wil opnemen, zou ik aanraden hem te combineren met je bezoek aan de rest van Berlijn-Mitte, waar je het Holocaust museum, de hofjes complexen en de winkelstraten vindt. Ook kun je het combineren met een bezoekje aan Tiergarten, waarover ik in het volgende punt meer zal vertellen. 

Tiergarten

Tiergarten is voor Berlijn wat het Central Park is voor New York. Het groene hart van de stad. Na de Tweede Wereldoorlog was er weinig meer van het park over. Er stonden nog slechts 700 bomen overeind, waar dat er voorheen 200.000 waren. Het park was zwartgeblakerd, gebombardeerd en hier en daar vond je brokstukken van neergeschoten vliegtuigen. Na de oorlog werd de grond van het park gebruikt door Berlijners om hun aardappels, bieten en bonen te planten, omdat er destijds veel honger heerste. 

Tijdens de Koude Oorlog was Tiergarten een populaire recreatieplaats bij de West-Berlijners die ingesloten zaten door de Berlijnse Muur. Met de Duitse hereniging is het park vrijwel in tact gebleven, maar aan de randen rezen weer gebouwen op en werden bouwwerken hersteld van oorlogsschade. Denk aan  ambassades, de Reichstag en de Brandenburger Tor. 

Het park heeft niet persé hele bijzondere bezienswaardigheden, dus vermaak je vooral door lekker door het park te dwalen en neer te strijken voor een picknick of een hapje en drankje bij één van de vele leuke restaurants die het park rijk is. 

Fernsehturm

Naast een televisietoren uit de DDR-tijd is de Fernsehturm ook een populaire bezienswaardigheid van Berlijn en biedt het een uitzichtpunt over de stad. Deze 368 meter hoge toren in het voormalige Oost-Berlijn is het hoogste bouwwerk van Duitsland en hét kenmerk van de stad Berlijn. Je ziet de toren bijna vanuit iedere hoek van de stad boven de gebouwen uitsteken. 

Je kunt de toren ook op en vanaf boven zou je een prachtig panoramisch uitzicht hebben over de stad. Zelf ben ik er niet in geweest, maar bij een volgend bezoek aan Berlijn zou ik deze toch niet overslaan! Ook bevind zich in de top van de toren een restaurant, waar je kan eten met het prachtige uitzicht. 

Oberbaumbrücke

Deze brug, daterend uit 1896, is volgens vele de mooiste brug van Berlijn. Nu heb ik bij lange na niet alle bruggen van Berlijn gezien, maar ik kan wel zeggen dat dit een hele mooie brug is! Zeker als de typische gele Berlijnse metro er overheen rijdt. De brug dient als connectie tussen de wijken Kreuzberg en Friedrichshain, die samen het district Friedrichshain-Kreuzberg vormen. Tijdens de Koude Oorlog bevond Kreuzberg zich in West-Berlijn en Friedrichshain was onderdeel van de Russische sector Oost-Berlijn. In die tijd heeft de brug dus ook als grenspost gediend. 

Als je de Oberbaumbrücke oversteekt kom je terecht op de East Side Gallery, waar je een stuk van de Berlijnse Muur vindt van 1.316 meter lang. Dit deel van de muur is volledig voorzien van kunstwerken door 118 verschillende kunstenaars die na de val van de muur zijn gevraagd om hun visie op vrijheid op de muur te zetten. Dit maakt de East Side Gallery het langste openbare kunstwerk ter wereld. 

Ga je binnenkort naar Berlijn? Dan hoop ik dat je wat hebt aan mijn tips en wens ik je veel plezier! Heb je een foutje gespot, wil je meer weten of samenwerken? Neem dan contact met mij op. 

Follow:
Delen:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *